Mindenhol azt halljuk, hogy milyen fontos az egészséges táplálkozás, a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, valamint a magas rost tartalmú ételek fogyasztása. A növényi rostok alapvetően jó hatással vannak emésztésünkre, ráadásul, emésztetlenül haladnak át szervezetünkön. Ennek két előnye is van: 1 . teltségérzetet okoznak, nem érezzük magunkat éhesnek. 2. Tisztítják a bélnyálkahártyát a lerakódásoktól, így jobb lesz a felszívódás is, jobban hasznosulnak az értékes tápanyagok, vitaminok is.
Na de azt tudjuk, hogy miért is olyan fontos a megfelelő mennyiségű rost bevitele?
Cikkünkben erre szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy milyen módszerekkel tudjuk pótolni a rostfogyasztást, és hogy miért is van rá szükségünk.
Milyen következményei lehetnek a kevés rostbevitelnek?
Mindannyian ismerjük a magyar konyhát, a finom, fűszeres fogásokat, melyek nem csak ünnepnapokon kerülnek az asztalokra. Egy jól elkészített töltött káposztát vagy pörköltöt nokedlivel bármikor el tudunk fogyasztani, amikor csak megkívánjuk!
Azonban az ehhez hasonló ételek nem sok rostot tartalmaznak, főleg ha ezek teszik ki táplálkozásunk legjavát…
Tudtad, hogy a magyarok csak az ajánlott rostbevitel felét fogyasztják el? Ez hosszú távon súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, ezért sem szabad félvállról venni ennek a fontosságát!
Lássuk, milyen következményei lehetnek annak, ha szervezetünk nem kapja meg a szükséges rostmennyiséget:
- Elhízás
- Lassú anyagcsere
- Puffadás
- Szorulás
- Aranyér kialakulása
- Béldaganatok kialakulása
- Szív- és érrendszeri betegségek
Miért jó a rost?
A táplálékkal bevitt rost nem emésztődik meg, hanem segíti a széklet gyorsabb távozását. Felpörgeti az emésztést és fokozza a bélmozgást, vagyis a salakanyagok nem rakódnak le a belekben és nem okoznak székrekedést, ez pedig a szénhidrátok és zsírok gyorsabb felszívódását teszi lehetővé. A gyorsabb emésztés pedig elősegíti a fogyást!
Hogyan tudunk elegendő rostot fogyasztani?
A szokásos zöldség-gyümölcs kombó mellett turmixokkal és levesporokkal is tudjuk növelni rostbevitelünket!
A rostban gazdag táplálkozásnak köszönhetően kevésbé vagyunk éhesek, mivel a folyadékbevitel hatására a rostok megduzzadnak, ezáltal teltség érzetet okoznak. Így nem jönnek ránk random falási rohamok, vagyis ennek köszönhetően egy egészséges táplálkozást tudunk kialakítani!
Rostot tartalmazó ételek:
- zöldségek
- gyümölcsök
- magvak
- teljes kiőrlésű gabonafélék (pl.: barnarizs, zabpehely)
Ha viszont nincs időnk leülni és nyugodtan megebédelni, ráadásul még arra is figyeljünk, mit eszünk, akkor jó megoldást jelenthetnek a Dots Diet porok! Ezek a kis tasakok kiemelkedően magas mennyiségű rostot tartalmaznak, így segíthetnek a diétánk sikerességében és egészségünk megőrzésében is. Próbálj ki egy finom, egészséges smoothie-t!
A citromos italporral pedig nemcsak a szükséges folyadékbevitelünket turbózhatjuk fel egy frissítő, citromos ízzel, de a napi C- és D-vitamin szükségleteinket is feltölthetjük általa!