Köztudott, hogy a C-vitamin segíti a vas felszívódását, ezért nagyon fontos a megfelelő vérképzéshez.
Egyél annyi szezonális gyümölcsöt, amennyit csak bírsz!
Tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amik nagyon értékesek a szervezeted számára, és csak ezekből tudod természetes módon beszerezni őket!
Minden gyümölcs frissen az igazi, ezért annyit egyél belőlük a szezon idején, amennyit csak bírsz! Remek turmixaink megőrzik számodra egész évben a gyümölcsök frissességét.
Az egészséges idényjellegű gyümölcsök fogyasztása alapvetően segíti immunrendszerünk teljeskörű működését. Még jobb, ha a nagyamama kertjéből, vagy más, megbízható forrásból tudjuk ezeket beszerezni. Köztudott az is, hogy a magyar, hazai gyümölcsök tápértéke, íze, textúrája magasan veri a külföldről behozott, magasabb ökológiai lábnyomú gyümölcsökét. Szóval, ezekből sosem elég. Sajnos, a gyümölcsök nagy része nem fagyasztható, így nyáron kell ezekből "betankolnunk".
Mi a nyári gyümölcsök titka?
Őszibarack, a selymes finomság
A barackban lévő antioxidánsoknak köszönhetően hidratálja a bőrünket, illetve megvédi hajunk és körmünk egészségét. Gondoltad volna, hogy a barack kiváló csonterősítő? Ez a tulajdonsága nem olyan köztudott, de kalcium és magnézium tartalma miatt segít a csontok regenerálódásában. Tudtad, hogy az őszibarack minőségét tápanyagtartalma határozza meg? Minél sárgább a belseje, annál nagyobb a vitamintartalma.
Az őszibarack ásványi anyag- és vitamintartalma jó hatású szervezetünkre. Sok A- és C-vitamin, kálium-boron és elég nagy mennyiségű szelén is van benne.
Kiváló salaktalanító tulajdonságok:
- Az őszibarack képes szervezetünket megszabadítani a benne felgyülemlett vegyszerektől, vagy ezek nagy részétől.
- Tisztítja a húgyutakat, vizelethajtó hatású. Rendszeres fogyasztása hozzásegíti szervezetünket, hogy megszabaduljon a felgyülemlett folyadéktól.
Eper, szamóca
Az eper íze frissességet, energiát, könnyebbséget sugall, amelyet a joghurt íz kellemesen krémessé, teltté varázsol. És fordítva is igaz, a joghurt krémes natúr ízét fantasztikusan zamatossá teszi a gyümölcsös eper íz. Kiváló választás zabtejjel vagy mandulatejjel elkeverni! Ismered, kóstoltad már eper-joghurt turmixunkat?
Ez a finom gyümölcs is nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, melyeknek daganatellenes hatásúak - vagyis tele van gyulladáscsökkentő tápanyagokkal. Segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, egyúttal szabályozza a vércukorszintet, és egyes ráktípusok megelőzésében is fontos szerepe van.
Korábban csak a gazdagok kiváltsága volt ez a finom nyári gyümölcsféle, ami manapság szinte bárhol kapható, és talán a legnépszerűbb bogyós gyümölcs szerte a világon. Jó hír, hogy kimondottan kalóriaszegény: 15 dkg eper mindössze 43 kalóriát tartalmaz, így ideális választás fogyókúrázóknak.
Az eper kedvező hatásait vizsgáló kutatások legújabb területei közé tartoznak az öregedés és az öregedéssel kapcsolatos tulajdonságai. A kutatók szerint az mivel az eper védi az agyat az oxidatív stressztől, és korlátozza az időskori agyműködés csökkenését, demenciát. Készítsd el te is ezekből kedvenc smoothie-det!
Görögdinnye - a lédús finomság
A görögdinnye tele van C, A-, B1-, B3-, és B6-vitaminnal, kalciummal, káliummal, magnéziummal, illetve nagyon magas a természetes rosttartalma is. Biztos ti is tudjátok, hogy a dinnye 80 %-a víz, ami a vese működését segíti vizelethajtó hatásával. Kálium és magnézium tartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást, és némelyik rákfajta kialakulásának esélyét. Magas víztartalma jól jön, amikor sokat izzadunk, és pótolnunk kell az elveszített folyadékot, vitaminokat és ásványi anyagokat.
A dinnyében található nagyobb mennyiségű likopin több kutatás szerint komoly szerepet játszik a rákmegelőzésben. Olyan rákfajták kialakulásának esélyét csökkentheti, mint a prosztata-, a mell-, a tüdő- és a vastagbélrák.
Meggy - savanykásan az igazi.
Habár a meggy enyhén kesernyés íze miatt kevésbé közkedvelt, mint a többi, édesebb gyümölcs, jótékony hatásai révén nem tudunk elmenni mellette szó nélkül. Tudtad, hogy ennek a gyümölcsnek a termelésében Magyarország kiemelkedő szerepet kapott? A meggy egészségre gyakorolt hatását leginkább az mutatja, hogy kutatások szerint az összes élelmiszer közül a meggyben található a legtöbb gyulladást csökkentő hatóanyag.
A meggy vitamin és ásványi anyag tartalma alapvetően nagyon hasonlít a cseresznyéhez. Ez az apróbb szemű, éretten egészen vérvörös gyümölcs teljes értékű B-vitamin és C-vitamin forrás. Emellett még magas a kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor és cink tartalma. És ezekből az öregedést gátló antioxidáns anyagokból nagyobb mennyiség van a meggyben, mint a cseresznyében.
Fontos tudni, hogy a meggyben van a legtöbb gyulladást csökkentő anyag az élelmiszerek közül. Ezért fogyasztása erősíti az immunrendszerét
A meggy igazi előnye a cseresznyével szemben azonban az, hogy jóval több szerves savat tartalmaz, amelyek segítik a méregtelenítést és az emésztést. A másik fő előnye, hogy közel 10-szer annyi A-vitamint tartalmaz, mint a cseresznye.
Málna, remek csemege, nem csak mackóknak.
A málna gyógyszernek is beillő csemege, érdemes betérni érte a piacra.
Egy maréknyi, 100 gramm málnában 25 mg C-vitamin rejtőzik, de van benne jelentősebb mennyiségű B1-, B2-vitamin és A-provitamin is. Le se tagadhatná, hogy gazdag színanyagokban, sok antioxidánst, flavonoidot tartalmaz, valamint gyümölcssavakat, cserzőanyagokat, növényi rostokat, pektint. 100 gramm málnából 80-85 gramm a víz. Energiatartalma 150-200 kJ, körülbelül 34 kcal, 0,9 g fehérje, mindössze 0-3-0,5 g zsír, 11-12 g szénhidrát van benne. Értékes tápanyag a benne lévő gyümölcscukor. Az ásványok és nyomelemek közül kiemelendő 25-40 mg-os kalcium-, 170 milligrammnyi kálium-, 30 mg magnézium- és 0,6-1 mg-os vastartalma. Ezekből az elemekből a másfél maréknyi málna napi szükségletünk mintegy 10 százalékát fedezi.
Lehetőleg frissen fogyasszuk, így érvényesül leginkább vitaminjainak jótékony hatása, de szörpnek, lekvárnak eltéve és mélyhűtve is sok kincset tartalmaz még.
Kitűnő vértisztító hírében áll, erősíti az immunrendszert, és a láz csillapításában sem utolsó. Magas A-vitamin tartalmának köszönhető, hogy segítséget nyújt látásunk javításában. Tudtad, hogy megszűnteti a másnaposságot? Úgyhogy, ha az előző éjszaka kicsaptál a hámból, akkor másnap egyél egy maroknyi málnát a macskajaj ellen!
A málna a kedves, édes ízével kiváló turmixalap, ami a gyümölcs édességének intenzivitása ellenére frissességet sugall. Tökéletes harmóniát teremt a marcipánnal, mintha egy jól megkomponált, zamatos tortát ennénk.
Kifejezetten ajánlott mandula- vagy mogyorótejjel fogyasztani, hogy még inkább egy csodás édességre hasonlítson!
Minden ételben olyan vitaminok, rostok és ásványi anyagok vannak, amik a szervezetünknek fontosak, ezért is kell odafigyelnünk a változatos és tápláló étkezésekre!
A gyümölcsök is ebbe a csoportba tartoznak, ezért mindig szerepeljen az étkezéseid között belőlük, akár zabkásába keverve, akár magában fogyasztva desszertként!
Inkább zöldséges típus vagyok!
Ez esetben kóstold meg sós leveseinket, amiket különböző zöldségek feldolgozásával készítettünk, mégpedig olyan módszerrel, hogy a lehető legtöbb vitamint, rostot és ásványi anyagot megtartsuk bennük!
Ezért is olyan finomak, egészségesek és táplálóak levesporaink!