Barion Pixel

Rendelj 20.000 Ft felett és ingyen szállítjuk!

Kattints ide! 

Mi is az a bél mikrobióta?

szeptember 2, 2024

Jöhet egy kis laza biológia óra? Fontos, hogy megértsd, miért is olyan fontos, hogy rostdúsan táplálkozz! 

Az utóbbi idők egyik legkiemelkedőbb kutatási területe az orvostudományban az emésztőrendszerünket és a bélmikrobiomot érintő vizsgálódások. Nem véletlen ez. Az orvostudomány felismerte, hogy az egészséges szervezet alapja az ép bélmikrobiom, más néven bélflóra, vagy legújabb elnevezése szerint bél mikrobióta, mely a születés pillanatában kezd kialakulni, amikor a csecsemő először nyel magzatvizet, először kerülnek baktériumok a szervezetébe az anyáéból. 

A bél mikrobiótának az emésztőrendszerünkben lévő mikroorganizmusok összességét nevezzük, melynek összetétele az emésztőtraktus különböző területein más és más. Ha ez a színes kis „közösség” jól érzi magát, te is jól vagy! Az ő dolga ugyanis 

  • a fel nem használt energiahordozók fermentációja, azaz bizonyos enzimek termelése által a tápanyagemésztés segítése
  • az immunrendszer támogatása, ellenanyag-termelés ösztönzése
  • a káros baktériumok tevékenységének megakadályozása, 
  • a K- és B-vitaminok termelése
  • a szervezetet zsírok tárolására ösztönző hormonok termelése
  • a nyálkahártya mechanikus védelme, regenerációjának támogatása
  • kálcium,  vas és magnézium felszívódásának segítése

És mitől érzi jól magát? Ha sok-sok rostot kap táplálékul, ráadásul sokfélét. Úgy tudod jóllakatni, ha jó sok zöldséget, gyümölcsöt eszel. Ha ez nem megy, vagy nem annyi, amennyire szükséged lenne, jöhetnek a DotsDiet finom, rosttal dúsított termékei. https://dotsdiet.hu/webshop/

Ha a bél mikrobióta rendszerének egyensúlya zavart szenved, működése felborul, az egyébként is jelen lévő kórokozó baktériumok, gombák, vírusok, paraziták szaporodásnak indulhatnak. Károsító tényezők főleg a gyógyszerek lehetnek, de ártalmas a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, a tartós székrekedés és hasmenés, és a helytelen táplálkozás is. 

A beteg mikrobióta kezelése történhet probiotikummal, prebiotikummal és a kettő kombinációjával készített termékekkel, szinbiotikummal. A DotsDiet élelmiszeriben prebiotikumok segítik az egészséges bélflóra támogatását.   Ezek olyan nem emészthető élelmiszer összetevők, rostok, amelyekre az emésztőrendszerben található emésztőenzimek nem hatnak, így változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol elősegítik a kedvező hatású probiotikus mikroorganizmusok szaporodását. Prebiotikumban gazdag növények a vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, bab, borsó, zabpehely, búza, egyiptomi útifűmaghéj, banán, a fermentált tejtermékek, pl. a joghurtok, kefírek. De rostban gazdag a csicsóka, a cikória, valamint az inulin is, ezért használjuk őket a DotsDiet termékeiben. https://dotsdiet.hu/termekeink-fejlesztoje/

 

usercart
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram