Nagyon sok DotsDiet fogyasztó küzd inzulinrezisztenciával. Ismerjük meg kicsit alaposabban ezt a lassan már népbetegségnek számító kórt.
Dr G Kiss Orsolya (https://dotsdiet.hu/termekeink-fejlesztoje/) segítségünkre lesz ebben.
Az inzulinrezisztencia egy olyan állapot, amikor a szervezet sejtjei kevésbé érzékenyek az inzulinra, ami megnehezíti a vércukorszint szabályozását. Az inzulin egy hormon, amely segíti a cukrot (glükózt) abban, hogy a vérből a sejtekbe jusson, ahol energiaként használható fel. Ha inzulinrezisztencia alakul ki, a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra, ezért a vércukorszint emelkedik, és a hasnyálmirigy több inzulint termel, hogy kompenzálja a csökkent hatékonyságot.
Pontosan mi zajlik a testedben inzulinrezisztencia esetén?
És ez miért is rossz? Hova vezethet?
Nagyon fontos lenne, hogy okosan, életmódbeli változtatásokkal, prevencióval megelőzzük a kialakulását, hiszen sok aprósággal tehetünk ellene, és sokkal egyszerűbb ezeket mindennapjainkba becsempészni, bevezetni, mint később szigorú diétákkal vagy gyógyszerek szedésével élni. Mi is vezethet az inzulinrezisztencia kialakulásához?
Természetesen az inzulinrezisztencia hatalmas figyelmet kap az orvostudományi kutatások körében, éppen azért, mert mára már népbetegséggé vált. Az inzulinrezisztencia megelőzése és kezelése életmódváltással, az alábbiakkal megoldható:
Az inzulinrezisztenciával élők számára az étrend kulcsfontosságú állapotuk kezelésében és a vércukorszint szabályozásában. Az alábbiakban olyan élelmiszercsoportokat és táplálkozási irányelveket sorolunk fel, amelyek segíthetnek az inzulinérzékenység javításában és a vércukorszint egyensúlyban tartásában.
- teljes kiőrlésű gabonák: Quinoa, barna rizs, zab, árpa, bulgur.
- zöldségek, különösen a leveles zöldségek (spenót, kelkáposzta), brokkoli, karfiol, paprika, uborka, cukkini.
- hüvelyesek: bab, lencse, csicseriborsó, borsó.
- alacsony GI-jű (!) gyümölcsök: alma, körte, cseresznye, szilva, bogyós gyümölcsök (áfonya, eper, málna).
- Zöldségek: brokkoli, sárgarépa, borsó, spenót, articsóka.
- Gyümölcsök héjjal: alma, körte, bogyós gyümölcsök.
- Teljes kiőrlésű gabonák: Zab, teljes kiőrlésű búza, árpa, bulgur.
- Hüvelyesek: lencse, bab, csicseriborsó.
- Omega-3 zsírsavak: lazac, makréla, szardínia, lenmag, chia mag.
- Egészséges olajok: extra szűz olívaolaj, avokádóolaj.
- Magvak és diófélék: Dió, mandula, lenmag, chia mag, napraforgómag.
- Avokádó.
- Sovány húsok: Csirke, pulyka, hal.
- Tojás
- Hüvelyesek: Lencse, csicseriborsó.
- Magvak: Mandula, dió, tökmag.
- Tejtermékek (cukormentes, alacsony zsírtartalmú változatok): Görög joghurt, túró.
- Főként nem keményítőtartalmú zöldségek, például brokkoli, spenót, karfiol, cukkini.
- Húsok és halak közül a magas fehérjetartalmú, alacsony szénhidráttartalmú opciók.
- Tejtermékek közül az alacsony zsírtartalmú, cukormentes termékek.
Vigyázz! Ha inzulinrezisztenciával élsz, ezeket az ételeket igyekezz kerülni!
- Cukros ételek: Sütemények, édességek, cukrozott üdítők.
- Finomított szénhidrátok: Fehér kenyér, fehér rizs, tészta.
- Magasan feldolgozott ételek: Gyorsételek, készételek, cukros gabonafélék.
- Túlzott alkoholfogyasztás: Főként a cukros koktélok és likőrök.
Ezek ugyanis gyorsan felszívódó, magas glikémiás indexű ételek, amelyek hirtelen vércukorszint-emelkedést okoznak.
És még két apró tipp, amit a táplálkozástudományi szakember javasol:
Mi is a böjt hatása az inzulinrezisztenciára?
Nagyon fontos azonban figyelembe venni az egyéni különbségeket! Nem mindenki reagál ugyanúgy a böjtre. Egyes emberek számára hasznos lehet az időszakos böjtölés, míg másoknál akár ronthat is az állapoton, különösen, ha túl hosszú ideig tartják a böjtöt, vagy nem megfelelően táplálkoznak az étkezési időszakokban. A böjt során is fontos figyelni a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étkezésre. Ha túl sok feldolgozott, magas szénhidráttartalmú ételt fogyasztunk, az ronthat az inzulinrezisztencián.
Az étrend mellett fontos a rendszeres fizikai aktivitás is, mivel a mozgás javítja az inzulinérzékenységet és segít a vércukorszint szabályozásában.