Az élelmi rostok a szervezetben a cukor és a zsír felszívódását lassítják, illetve vizet kötve telítenek és csökkentik az éhségérzetedet, aminek köszönhetően a diétád is sokkal sikeresebb lehet. Hogyan? A vízben oldódó rostok bármilyen folyadékkal keveredve saját súlyuknak közel tizenötszörösét képesek felvenni, és így zselészerű masszává alakulnak. Ezért a rost alapú táplálkozás előnye, hogy lassítja a táplálék áthaladását a vékonybélben, ettől érzed magad később vagy kevésbé éhesnek. És mivel a rostok kalóriamentesek is, garantáltan hozzájárulnak a fogyáshoz.
Ám a rostok nem csupán a fogyni vágyókat segítik. A magas rosttartalom az egészséges bélflóra alapja mindannyiunk szervezetében. A bélben élő baktériumok szintjét az ún. bifidobaktériumok szabályozzák. A bifidobaktériumok hozzájárulnak a kórokozók elleni immuntevékenységhez, segítik a vitaminok előállítását, csökkentik a bélrendszeri daganatok kialakulásának esélyét, sőt mára az orvostudomány bizonyított tényként kezeli, hogy egyes lactobacilus és bifidobactérium fajok a mentális egészség megőrzésében is komolyan részt vesznek. Ezeknek a hasznos kis bacilusoknak a szaporodásához viszont élelmi rostokra van szüksége.