Tavaszi frissesség a tányérodon – szezonális zöldségek és gyümölcsök, amiket érdemes fogyasztani
Ahogy beköszönt a tavasz, a természet mellett a szervezetünk is megújul. A téli, nehezebb ételek után egyre jobban kívánjuk a friss, könnyű fogásokat, tele rostdús zöldségekkel és gyümölcsökkel. Nem véletlen, hiszen ilyenkor a szervezetünk is jelzi, hogy szüksége van a vitaminokban és rostokban gazdag táplálékra!
De miket érdemes ilyenkor fogyasztani?
Zöldségek:
Retek – tele van C-vitaminnal, támogatja az emésztést.
Újhagyma – nemcsak finom, de remek prebiotikumforrás is.
Spenót – igazi tavaszi szuperélelmiszer, tele vassal és rosttal.
Zöldborsó – laktató, fehérjében és rostban gazdag.
Spárga – remek vízhajtó, segíti a méregtelenítést.
Medvehagyma – az egyik legnagyobb tavaszi kedvenc! Intenzív ízével feldobhatod a salátákat, krémleveseket vagy akár egy friss pogácsát is. Ráadásul támogatja az emésztést és természetes antibakteriális hatása is van.
Gyümölcsök:
Eper – tele antioxidánsokkal és rosttal, ráadásul isteni finom!
Rebarbara – magas rosttartalma támogatja az emésztést.
Cseresznye – segíti a máj méregtelenítését, édes és lédús.
Miért könnyebb tavasszal a rostfogyasztás?
Tavasszal a friss zöldségek és gyümölcsök természetesen rostdúsabbak, lédúsabbak és sokkal könnyebben elérhetőek. A szervezet is jobban kívánja ezeket a könnyedebb ételeket, amelyek támogatják az emésztést, segítenek az energiaszint fenntartásában és még a bélmikrobiomra is jótékonyan hatnak.
Tegyél te is a tányérodra minél több tavaszi finomságot!