Barion Pixel

Az egészséges böjt: a test és lélek tisztítása, a rostdús regeneráció

február 13, 2024

Mi is a böjt? Hivatalosan a böjt elzárkózást jelent ételtől, italtól vagy akár mindkettőtől. Ennek a drasztikus szigornak sok jótékony egészségügyi hatása lehet, azonban fontos megjegyezni, hogy szélsőségesen alkalmazva akár árthat is az egészségünknek. A böjtölésnek különböző formái léteznek, például a léböjt, teljes böjt, időszakos böjt, étkezési ablakok, vagy a hosszabb ideig tartó böjt.

A vallások által előírt böjtök mellett sokan egészségügyi előnyök miatt böjtölnek Jó, ha tudod, hogy a böjt egy fantasztikus „reboot-ot ad” a szervezetünknek. De! Nem mindenki számára megfelelő módszer, és mindig érdemes szakemberrel konzultálni különösen, ha valaki egészségügyi problémákkal küzd, vagy terhes, szoptat stb. Az egészséges böjtölés alapja a természetes alapanyagokból álló, rostdús, tápláló élelmiszerek fogyasztása.

Mik is a böjt esetleges jótékony hatásai?

  • Segíthet a testsúly csökkentésében, mivel csökkentheti a napi bevitt kalóriamennyiséget és azokból az ún. visceralis zsírból indítja meg a fogyást, amely a szerveink körül található meg. Ha ehhez még rostdúsan is étkezel, biztos lesz a siker.
  • A böjti időszakban az emésztőrendszer pihen, amelynek számos jótékony hatása lehet. Hatására nőhet a test érzékenysége az inzulinra, ami elősegítheti az anyagcsere javulását és a vércukorszint stabilizálódását. Ez előnyös lehet inzulinrezisztenciában vagy egyéb cukoranyagcsere zavarok esetén.
  • Néhány kutatás említi már, hogy a böjtölés csökkentheti a gyulladást a szervezetben, ami hozzájárulhat különböző egészségügyi problémák megelőzéséhez és az ellenállóképesség javulásához.
  • A böjtölésnek, főleg ha ezen időszak alatt rostdúsan étkezel, lehetnek pozitív hatásai a szív- és érrendszeri egészségre, beleértve a vérnyomás csökkenését és a koleszterinszint javulását.
  • A böjtölés serkentheti a sejtek regenerációját és az autofágia nevű folyamatot, amely során a sejtek eltávolítják a felesleges vagy káros anyagokat.
  • Mindezek a fenti folyamatok frissítik és erősítik a testünket lelkünket. 😊

De egy rohanó életet élő ember életébe hogyan illesszük be a böjtöt?

Dr G Kiss Orsolya javaslatai: „Én az időszakos böjtöt vagy intermittent fastingot javasolnám orvosként először. Ebben több lehetőség van, mindenki a napi rutinjához legjobban illeszthetőt tudja választani:

  • 16/8 böjt: Ebben a módszerben a napi étkezési időszak 8 óra, míg a böjt időszaka 16 óra. Ha pl. este 7 a vacsora ideje, akkor a reggeli 11 óra után fogyasztható.
  • 14/10 böjt: Ebben az esetben a napi étkezési időszak 10 óra, míg a böjt időszaka 14 óra. Azaz este 7 órai vacsora esetén a reggelit 9 óra után eheted meg.
  • 12/12 böjt: Ennél a típusnál a napi étkezési időszak 12 óra, míg a böjt időszaka szintén 12 óra. Vagyis ha este 7-kor vacsorázol, akkor reggel 7 óra után eheted meg a reggelidet.
  • 5:2 böjt: Ha ezt a böjttípust választod, akkor a héten öt napon keresztül normálisan étkezel, míg a másik két napon csak folyadékot fogyasztasz.
  • 24 órás böjt esetén egy teljes napig tartózkodunk az étkezéstől, majd a következő napon normálisan étkezünk.
  • Váltakozó napokon történő böjtöléskor a böjt és az étkezés napjai váltakoznak, azaz az egyik napon csak keveset esznek vagy böjtölnek, a következő napon pedig normálisan étkeznek a módszert választók.
  • A Warrior Diet az időszakos böjt azon fajtája, amelyben a napon belüli hosszú ideig tartó böjtölés után egy nagyobb étkezést tartanak, jellemzően este.
  • Elemző böjt (Fast-Mimicking Diet) egy olyan böjtmódszer, amelynek lényege a csak természetes táplálék bevitele, ami ráadásul alacsony kalóriatartalmú. Általában 4-7 napos böjtölést jelent.
  • Hosszabb ideig tartó böjtök esetén a 48 órás vagy akár hosszabb időszakokon át tartó étkezés megvonásról beszélünk.

Néhány tipp a böjt elkezdéséhez:

  • Érdemes hétvégén kezdeni, hogy nyugodt körülményeket, munka-, stresszmentes legyen a böjtöd vagy annak indulása.
  • A böjtöt gyakran kapcsolják év elejéhez, évszakok indulásához, sőt a legjobb fogyó hold állása esetén kezdeni.
  • Válassz tápláló, rostdús, lehetőleg természetes alapanyagokból álló, lehetőleg minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket.

Ha vége a böjti időszaknak, figyelj arra, hogy fokozatosan és lassan állj vissza a normál étkezésre. Ekkor is törekedj az egészséges, rostdús táplálkozásra. A böjtöt pedig ismételd rendszeresen.

Ezek is érdekelhetnek

SIRHA BUDAPEST

2024.02.03. A DotsDiet nemzetközi mezőnyben is bemutatkozott 2024.03.05-07 között a SIRHA élelmiszeripari szakkiállításon. A Csak a mentes szervezésében épült közösségi stand szereplőjeként sikeresen építettük új kapcsolatainkat! Az egészséges táplálkozás életet menthet (tv2play.hu)

Elolvasom
Magnet Közösségi Házban vendégeskedtünk

2024.02.03. 2024. februárjában a Magnet Közösségi Házban vendégeskedtünk egy nagyon hasznos egészségnapon.

Elolvasom
Esküvő Classic

2024.02.03. Az Esküvő Classic kiállításon nagyon sok érdeklődő menyasszony kapott tőlünk hasznos tanácsot.

Elolvasom
usercart
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram