Barion Pixel

Az egészséges böjt: a test és lélek tisztítása, a rostdús regeneráció

február 13, 2024

Mi is a böjt? Hivatalosan a böjt elzárkózást jelent ételtől, italtól vagy akár mindkettőtől. Ennek a drasztikus szigornak sok jótékony egészségügyi hatása lehet, azonban fontos megjegyezni, hogy szélsőségesen alkalmazva akár árthat is az egészségünknek. A böjtölésnek különböző formái léteznek, például a léböjt, teljes böjt, időszakos böjt, étkezési ablakok, vagy a hosszabb ideig tartó böjt.

A vallások által előírt böjtök mellett sokan egészségügyi előnyök miatt böjtölnek Jó, ha tudod, hogy a böjt egy fantasztikus „reboot-ot ad” a szervezetünknek. De! Nem mindenki számára megfelelő módszer, és mindig érdemes szakemberrel konzultálni különösen, ha valaki egészségügyi problémákkal küzd, vagy terhes, szoptat stb. Az egészséges böjtölés alapja a természetes alapanyagokból álló, rostdús, tápláló élelmiszerek fogyasztása.

Mik is a böjt esetleges jótékony hatásai?

 • Segíthet a testsúly csökkentésében, mivel csökkentheti a napi bevitt kalóriamennyiséget és azokból az ún. visceralis zsírból indítja meg a fogyást, amely a szerveink körül található meg. Ha ehhez még rostdúsan is étkezel, biztos lesz a siker.
 • A böjti időszakban az emésztőrendszer pihen, amelynek számos jótékony hatása lehet. Hatására nőhet a test érzékenysége az inzulinra, ami elősegítheti az anyagcsere javulását és a vércukorszint stabilizálódását. Ez előnyös lehet inzulinrezisztenciában vagy egyéb cukoranyagcsere zavarok esetén.
 • Néhány kutatás említi már, hogy a böjtölés csökkentheti a gyulladást a szervezetben, ami hozzájárulhat különböző egészségügyi problémák megelőzéséhez és az ellenállóképesség javulásához.
 • A böjtölésnek, főleg ha ezen időszak alatt rostdúsan étkezel, lehetnek pozitív hatásai a szív- és érrendszeri egészségre, beleértve a vérnyomás csökkenését és a koleszterinszint javulását.
 • A böjtölés serkentheti a sejtek regenerációját és az autofágia nevű folyamatot, amely során a sejtek eltávolítják a felesleges vagy káros anyagokat.
 • Mindezek a fenti folyamatok frissítik és erősítik a testünket lelkünket. 😊

De egy rohanó életet élő ember életébe hogyan illesszük be a böjtöt?

Dr G Kiss Orsolya javaslatai: „Én az időszakos böjtöt vagy intermittent fastingot javasolnám orvosként először. Ebben több lehetőség van, mindenki a napi rutinjához legjobban illeszthetőt tudja választani:

 • 16/8 böjt: Ebben a módszerben a napi étkezési időszak 8 óra, míg a böjt időszaka 16 óra. Ha pl. este 7 a vacsora ideje, akkor a reggeli 11 óra után fogyasztható.
 • 14/10 böjt: Ebben az esetben a napi étkezési időszak 10 óra, míg a böjt időszaka 14 óra. Azaz este 7 órai vacsora esetén a reggelit 9 óra után eheted meg.
 • 12/12 böjt: Ennél a típusnál a napi étkezési időszak 12 óra, míg a böjt időszaka szintén 12 óra. Vagyis ha este 7-kor vacsorázol, akkor reggel 7 óra után eheted meg a reggelidet.
 • 5:2 böjt: Ha ezt a böjttípust választod, akkor a héten öt napon keresztül normálisan étkezel, míg a másik két napon csak folyadékot fogyasztasz.
 • 24 órás böjt esetén egy teljes napig tartózkodunk az étkezéstől, majd a következő napon normálisan étkezünk.
 • Váltakozó napokon történő böjtöléskor a böjt és az étkezés napjai váltakoznak, azaz az egyik napon csak keveset esznek vagy böjtölnek, a következő napon pedig normálisan étkeznek a módszert választók.
 • A Warrior Diet az időszakos böjt azon fajtája, amelyben a napon belüli hosszú ideig tartó böjtölés után egy nagyobb étkezést tartanak, jellemzően este.
 • Elemző böjt (Fast-Mimicking Diet) egy olyan böjtmódszer, amelynek lényege a csak természetes táplálék bevitele, ami ráadásul alacsony kalóriatartalmú. Általában 4-7 napos böjtölést jelent.
 • Hosszabb ideig tartó böjtök esetén a 48 órás vagy akár hosszabb időszakokon át tartó étkezés megvonásról beszélünk.

Néhány tipp a böjt elkezdéséhez:

 • Érdemes hétvégén kezdeni, hogy nyugodt körülményeket, munka-, stresszmentes legyen a böjtöd vagy annak indulása.
 • A böjtöt gyakran kapcsolják év elejéhez, évszakok indulásához, sőt a legjobb fogyó hold állása esetén kezdeni.
 • Válassz tápláló, rostdús, lehetőleg természetes alapanyagokból álló, lehetőleg minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket.

Ha vége a böjti időszaknak, figyelj arra, hogy fokozatosan és lassan állj vissza a normál étkezésre. Ekkor is törekedj az egészséges, rostdús táplálkozásra. A böjtöt pedig ismételd rendszeresen.

Ezek is érdekelhetnek

A nyári gyümölcsökről – 3. rész

Nincs még vége a meleg nyári napok által kínált finom idénygyümölcsöknek, melyek segítenek mindennapi rostbeviteled biztosításában. Málna – A málna az ásványi anyagok közül nagy mennyiségben foglal magába cinket, mangánt, magnéziumot, foszfort, káliumot és vasat is, így a vashiányos vérszegénységben szenvedő emberek számára kifejezetten ajánlott a rendszeres fogyasztása. Immunrendszerünk nagy barátja, kitűnő vértisztító, magas C-vitamin […]

Elolvasom
A nyári gyümölcsökről – 2. rész

Folytassuk nyári gyümölcsökről szóló cikkünket két igazi nyári rostdús és diétát támogató szupersztárral! Görögdinnye –Biztos ti is tudjátok, hogy a dinnye majdnem 90 %-a víz, ami a vese működését segíti vizelethajtó hatásával. Ám ezen kívül a bőrödet is szépíti, hiszen igazi hidratáló bomba, sőt a fejfájásodban is segíthet, ha amögött egy enyhe kiszáradás áll.   […]

Elolvasom
A nyári gyümölcsökről – 1. rész

A nyári gyümölcsökről – 1. rész Azt mindannyian tudjuk, hogy a gyümölcsök tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Arról is sok szó esik, hogy minden gyümölcs frissen az igazi. Bár telente a fagyasztott verzió is fontos segítség, de nyáron még frissen annyit egyél belőlük, amennyit csak bírsz! 😊 Lássuk csak szép sorban, mit is rejtenek […]

Elolvasom
usercart
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram